Seçtiğiniz kıyafetlere gösterdiğiniz özeni bir düşünün. Veya evinize yeni bir mobilya seçerken dikkat ettiğiniz kriterleri… Peki sizce yeni bir güne uyandığınız anda yüzünüze değen, yoğun bir günün ardından yapılan dinlendirici bir banyonun sonrasında teninize sardığınız havlular önemli değil mi? Gün içinde defalarca kez kullanılan, her evin vazgeçilmezi havlu seçiminde dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz? Pek çok renkli ve yumuşak havlunun arasından doğru havluyu seçmek sandığınız kadar zor değil. Havluların üzerindeki etiketlerdeki işaretler okumayı bilenler için sandığınızdan daha çok ipucu içeriyor. Havlu seçiminde dikkat etmeniz gereken önemli başlıkları incelemeden önce,unutmayın ki sizin için en uygun havlu beklentilerinizi karşılayanhavldur. Dolayısıyla kriterler, havlunun kullanım yer, ve amacına göre farklılıklar gösterebilir.
Genel hatlarıyla kendinize uygun bir havlu seçmeniz için etiketlerde belirtilenleri anlamanın ve kaliteli bir havlu seçmenin püf noktaları…

Önceliğimiz içerik!
Etiketlerde gözünüze çarpan ilk şey şüphesiz ürünün içeriği olacaktır. Havlular, pamuk, bambu,mikrofiber gibi materyallerden üretilmiş olabilir. Her materyalin kendine has özellikleri olmakla birlikte doğallığı ve hızlı su çekme özelliğiyle öne çıkan pamuğun en tercih edilen materyal olduğunu söyleyebiliriz. Pamuğun doğasındaki yumuşaklık, suyu emme gücü, hızlı kuruma süresi hem el ve yüz, hem de banyo havlularında konforlu bir kullanım sunar. Özel bir üretimle ipliğe daha hacimli bir yapı kazandırılmasıyla üretilen Hydrocotton havluların standart pamuklu havlulara oranla daha farklı avantajlar sunduğu da bilinmektedir. Sentetik bir materyal içermeyen ve %100 pamuk olan fibrosoft havlular doğallığı nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden olmaz ve en hassas ciltler için bile kusursuz bir kullanım sağlar. 

Üretim
Havlunun materyalini doğru seçmek ne yazık ki kaliteli bir havlu için yeterli değil. Pamuk bir havlu için pamuğun tarladan toplanmasıyla başlayan ve müşteriye ulaşana kadarki tüm süreç, havlu kalitesini belirlemede önemli bir rol oynuyor. Bir veya iki yüzü ilmekli olarak dokunmuş veya örülmüş, tefeleme, hav oluşumu, terbiye işlemi gibi süreçlerden geçirildikten sonra raflardaki yerini alan havlunun kalitesini iplik, kullanılan boya gibi etkileyen pek çok faktör var. Dokuma ipliklerinin iyi olmaması kenar bezlerinin daha hızlı yıpranmasına neden olabilir. Havlu satın alırken tüm bu üretim sürecini analiz etmek mümkün olmasa da havlu üretimine dair belli standartlara sahip firmalara verilen Oeko-Tex sertifikasına sahip markaları tercih edebilirsiniz.

Ağırlık
Havluların etiketlerinde yer alan diğer bir ibare ise GSM’dir. GSM, metrekare başına gram için kullanılan bir kısaltmadır. Tüm kumaşların farklı bir gramajı ve buna bağlı olarak bir yoğunluğu vardır. Havlular ağırlıklı olarak300 – 900 GSM arasında değişkenlik göstermektedir. Ancak havlunun GSM oranının doğrudan kaliteyi belirlediğini söyleyemeyiz. Çünkü havlunun yoğunluğu,kullanım alanlarına göre değişiklik gösterebilir. Mutfak havlusunu daha hafif seçerken, banyo sonrasında kullanma üzere daha ağır havlulardan tercih yapabiliriz. Havlunun ağırlığı kuruma süresini de etkileyeceğinden, kullanım alanlarına ve kişinin kullanım alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle havluyu seçerken ağırlıktan çok su emiciliğine odaklanmanız daha önemlidir. Doğal ham madde kullanımı,üretim aşamasındaki boya işlemleri havlunun su emici özelliğini belirler. Bu nedenle tercihlerinizi havlunun GSM detayına takılmaktan çok havluya dokunduğunuzda size verdiği hisse göre yapmalısınız.

Çekme (Küçülme)
Gerçek olan şu ki; tüm tekstil ürünleri gibi bambu veya pamuk havlular içeriğindeki oranlara bağlı olarak çekme payına sahiptir. Bu ürünlerdeki çekme payını en aza indirmek için yıkama talimatlarına özen göstermelisiniz. Eğer bir üründe çekme olacaksa ilk yıkamada ya da 5. defa yıkamaya kadar olan süreçte olacaktır. Havlunuzun ömrünü uzatmak için düşük ısıda yıkamaya, açık havada kurutmayave eğer kurutma makinesi kullanacaksanız düşük ısı ayarını seçmeye özen gösterin. Kurutucu içinde ekstra yumuşatıcı kullanımlarından kaçının. Bu, havlunun su emici özelliğini kaybetmesine neden olabilir.

Tasarım
Günümüzde havlular kurulanmanın ötesinde bir öneme sahip. Plajda, plaj kıyafetlerinizi tamamlayan bir aksesuara dönüşen havlular, banyolarda da şık sunumlarla yer alıyor. Bu nedenle havlu seçiminizi yaparken kullanım alanınıza göre uygun renkleri ve desenleri tercih etmeniz önemli. Banyonuz için havlu seçerken, banyonuzun genel görünümüne uygun olup olmadığını da kontrol edin. Modern görünüme sahip bir banyoda geleneksel tasarıma sahip, dantel nakışlı bir havlu görünümü bozacaktır.
Havlunun tasarımının aynı zamanda kullanımdaki konforu da etkileyebileceğini unutmayın. Örneğin; siyah, gri gibi koyu renkli bir havlu ısıyı çekme özelliği nedeniyle plajda güneşlenirken sizi terletecektir.
Yazımızda, kendinize ve bütçenize uygun bir havlu seçerken dikkat etmeniz gereken başlıca konulara yer verdik. Elbette yazının başında da belirttiğimiz gibi tüm bu bilgiler kişinin beklentileri doğrultusunda değişkenlik gösterebilir. Kimi daha dolgun bir havluyu tercih ederken kimi hafif olması nedeniyle GSM’i daha düşük bir tercih yapabilir. Dolayısıyla en önemlisi havluyu nerede, ne amaçla kullanacağınızı belirlemek ve havlunun teninizdeki dokunuşunu sevmektir.